Ο Εγωισμός ¨σκοτώνει"... - Art of Life

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Ο Εγωισμός ¨σκοτώνει"...



...Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να παραδεχθεί ότι είναι εγωιστής. Μπορεί να πει ότι απλά, αγαπάει τον εαυτό του και θέλει να είναι καλά. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον πληγώσει γιατί πιστεύει ότι είναι ανώτερος από τους άλλους...

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Θέλουμε να είμαστε ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, να βγαίνουμε, να έχουμε πολλούς φίλους.... που όλοι αυτοί "κρέμονται" από τα λόγια μας! Θέλουμε να τραβάμε την προσοχή των άλλων, να είμαστε το κέντρο του κόσμου, να συμπαθούν μόνο εμάς, όχι κάποιον άλλον.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τη Wikipedia, "Εγωισμός είναι η τάση να ευνοεί κανείς το προσωπικό συμφέρον του και να προάγει την δική του ευημερία έναντι των υπολοίπων". Όλοι έχουμε εγωισμό - φυσικά. Αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε για "καλό". Ναι, ο εγωισμός θεωρείται ένα κακό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον εγωισμό σου για καλό σκοπό, μην σου φαίνεται παράδοξο! Θα σου εξηγήσω παρακάτω.

Είμαι από τα άτομα που θα μπορούσες άνετα να με χαρακτηρίσεις εγωίστρια. Πολύ, όμως..! Για να ικανοποιήσω τον εγωισμό μου "πάτησα" επί πτωμάτων, δεν το κρύβω! Χάλασα σχέσεις - προσωπικές και φιλικές. Για κάποιες, το μετανιώνω ακόμα κι ας έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια. Κάποιοι έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν ό,τι χάλασαν, αρκεί να βρουν την δύναμη και να ζητήσουν συγχώρεση για ό,τι έκαναν στους άλλους. Το πιο σίγουρο είναι ότι οι άλλοι θα τους απορρίψουν ή θα τους βρίσουν...

Θέλει πολύ αγώνα και πολλά "χαστούκια" για να "ξυπνήσει" ο εγωιστής και να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του σε αυτό τον κόσμο. Ότι δεν μπορεί να γίνεται μόνο το δικό του. Ότι δεν έχει μόνο αυτός δίκιο σε ό,τι λέει. Ότι πρέπει να ακούει και την άποψη ή τις επιθυμίες και των άλλων και όχι μόνο του εαυτού του. Δύσκολο, ε? Μοιάζει γελοίο όλο αυτό? Γιατί να φροντίζεις ή να ακούς και τους άλλους όταν μπορείς να ακούς μόνο εσένα? Το σίγουρο είναι ότι αν δεν αλλάξεις, θα οδηγηθείς στην μοναξιά. Αυτό πρέπει να το ξέρεις. Και μην νομίζεις ότι όλο αυτό είναι στον κόσμο της φαντασίας. Κάθε άλλο....

Όλα ξεκινάνε σιγά σιγά... για να μην μπουν στην διαδικασία να σου εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους αρχίζουν να σε αποφεύγουν. Ξέρουν ότι είσαι πολύ εγωιστής για να το καταλάβεις. Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν είναι καλές. Έχουν πολύ δουλειά στο γραφείο, έχουν να δουν κάτι συγγενείς, να βγουν έξω με την οικογένεια, κτλ. Σιγά σιγά μπαίνεις στον κόσμο της μοναξιάς. Ούτε τηλέφωνο δεν σε παίρνουν, ούτε σου δίνουν και πολύ σημασία στο γραφείο. Σου έχει μείνει ένας φίλος - κι αυτός είναι αρκετός. Σε ακούει, βγαίνετε βόλτες μαζί - αν και όχι πολύ συχνά λόγω υποχρεώσεων.

Κι εσύ είσαι ικανοποιημένος. Δεν χρειάζεσαι πολλούς γύρω σου. Κι ένας που θα τρέχει όποτε του πεις ή θα κάνει αυτά που θες, σου αρκεί! Μπορείς και κερδίζεις από αυτόν. Μαθαίνεις πράγματα που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να πληρώσεις για να τα μάθεις. Απαιτείς, όμως, τυφλή υπακοή! Δεν θες αντιρρήσεις και δεν θες να έχει αντίθετη άποψη από εσένα! Και μια μέρα, θα φύγει κι αυτός από κοντά σου. Αλλά, είσαι πολύ εγωιστής για να το καταλάβεις... Εσύ έφυγες, όχι εκείνος! Γιατί κανένας δεν θα άφηνε κάποιον σαν εσένα.... νομίζεις!



Αποτέλεσμα εικόνας για εγωισμος


 

Σου έχω νέα.. Κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι ο σεβασμός για κάποιον είναι πολύ σημαντικός. Όταν δεν σέβεσαι τον άλλον, δεν σέβεσαι και τον εαυτό σου! Επίσης, μάθε να ζητάς συγνώμη, Πρώτα από τον εαυτό σου και μετά απ’ όλους εκείνους που πλήγωσες - είτε επειδή το ήθελες, είτε όχι. Ακόμα και τα μικρά παιδιά ζητάνε συγνώμη όταν κάνουν κάτι που πληγώνει τον άλλον! Κάνε έναν απολογισμό και δες αν ήσουν σωστός απέναντι σε εκείνους, στους οποίους φέρθηκες άσχημα. Μην τους κλείνεις την πόρτα για τον εγωισμό σου. Αξίζει να μείνεις μόνος σου? Ναι, οι άνθρωποι θα σε πληγώσουν κάποια στιγμή, αλλά θα τους πληγώσεις κι εσύ!

Ο εγωισμός είναι καλός σε περίπτωση που είσαι σε μια τοξική σχέση, η οποία σε πληγώνει και δεν αξίζει. Εκεί πρέπει να είσαι εγωιστής, να μαζέψεις την αξιοπρέπειά σου και να φύγεις. Να είσαι εγωιστής όταν θες να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει. Να καταφέρεις να περάσεις στη σχολή που πάντα ήθελες. Αυτός είναι υγιής εγωισμός - δεν πληγώνεις τους άλλους γύρω σου!

Για να καταφέρεις να καταλάβεις το πόσο εγωιστής είσαι, μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια.. Πρέπει να μιλήσεις με τον εαυτό σου, να τα βρεις μαζί του και να "ξυπνήσεις". Το γεγονός ότι μπορεί να γνωρίσεις κάποιον που είναι περισσότερο εγωιστής από εσένα, μπορεί να σε βοηθήσει! Γιατί θα σε ταρακουνήσει και θα σε κάνει να καταλάβεις ότι η συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους δεν ήταν και η καλύτερη. Έτσι κάνεις έναν απολογισμό και καταλαβαίνεις ότι πρέπει κάτι να αλλάξεις..


Να θυμάσαι ότι ποτέ δεν είναι αργά να μιλήσεις με τον άλλον -όχι από το τηλέφωνο ή με μηνύματα - και να ζητήσεις συγνώμη... Θα το εκτιμήσει και θα καταλάβει ότι όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει θέληση!

 


Αποτέλεσμα εικόνας για εγωισμος φιλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Πρόταση Ομορφιάς