Εκείνοι που βοήθησες - Art of Life

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Εκείνοι που βοήθησες

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι άνθρωποι. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι όλα κι όλοι αλλάζουν προς το καλύτερο, αλλά αυτό είναι κάτι υποκειμενικό. Άλλοι θεωρούν πως υπάρχει πρόοδος και άλλοι πως είναι η αρχή του τέλους.

 














 

 

 


 

Υπάρχουν στιγμές που θέλεις κάποιον να σε βοηθήσει είτε ψυχολογικά, είτε οικονομικά.  Συνήθως, "τρως πόρτα" απ' όλους. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι οι οποίοι είναι εκεί για να σε βοηθήσουν. Να σε στηρίξουν όταν μένεις εντελώς μόνος σου σε έναν "άγριο" κόσμο. Κι αυτοί οι λίγοι, δεν ζητάνε ανταλλάγματα. Θέλουν μόνο να σε βλέπουν να είσαι καλά!

Θα μου πεις... "υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι"? Ναι, ακόμα υπάρχουν. Αποτελούν την εξαίρεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι τους χαρακτηρίζουν "βλάκες". Είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι με το να βοηθήσουν κάποιον, θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και αν χρειαστούν κάποια στιγμή βοήθεια, θα την έχουν από εκείνους που βοήθησαν κάποτε.

Πόσο λάθος κάνουν... Θα πρέπει να θυμούνται ότι δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι σαν εκείνους. Οι άλλοι έχουν ένα δικό τους τρόπο σκέψης. Κι αυτός ο τρόπος λέει ότι δέχονται βοήθεια, αλλά δεν δίνουν κανένα είδος βοήθειας. Έτσι απλά. Χωρίς δικαιολογίες. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα είσαι τυχερός αν δεν έχεις βοηθήσει κάποιον οικονομικά. Γιατί θα πρέπει να σου πω ότι τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρεις πίσω. Κι αν κάνεις το λάθος να τα ζητήσεις, είτε θα βρεις τον μπελά σου, είτε θα σε βρίσουν, είτε έτσι απλά θα εξαφανιστούν! Μπορεί και να σου κάνουν μήνυση και να που ότι εσύ είσαι εκείνος που τους έκλεψες λεφτά.. Μην απορείς και μην σου φαίνεται παράξενο. Οι παλιοί έλεγαν ότι αν θες να κρατήσεις κάποιον στην ζωή σου, μην του δανείσεις χρήματα.  Δεν είναι λίγοι αυτοί που την έχουν πατήσει.

Αν, πάλι, έχεις βοηθήσει κάποιον όταν ήταν χάλια ψυχολογικά, θα πρέπει να ξέρεις ότι είσαι ένας καλός άνθρωπος, που ήσουν στην "σωστή" θέση, την "σωστή" στιγμή. Ξενύχτησες μαζί τους, έκλαψες μαζί τους, τους αγκάλιασες, τους στήριξες... Γενικά, έκανες καλή δουλειά. Τους έδωσες φαγητό όταν δεν είχαν.. Τους έδωσες σπίτι όταν ήταν στον δρόμο.. Μπράβο.... αλλά μην έχεις απαιτήσεις ούτε από αυτούς!

Γιατί όταν τελικά θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, θα γυρίσουν την πλάτη τους. Δεν θα αναγνωρίσουν τίποτα και θα πάνε παρακάτω. Θα σου πούνε ότι δεν έκανες και κάτι σπουδαίο, απλά έτυχε να είσαι εκεί. Δεν στο ζήτησαν, εσύ το πρόσφερες. Οπότε, μην απαιτείς κι εσύ να είναι δίπλα σου όταν τους χρειαστείς! 

Κι έρχεται η στιγμή που αναρωτιέσαι για ποιον λόγο είσαι πάντα εσύ δίπλα σε τέτοια άτομα που ουσιαστικά θέλουν ανθρώπους "εύκολους" στο να τους εκμεταλλεύονται. Γιατί να είσαι πάντα εσύ το άτομο που θα δίνει την ψυχή του κι εκείνοι θα την κάνουν κομμάτια. Γιατί θα είσαι εσύ πάντα εκείνος που θεωρείς ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι "κακοί"...

Κι έρχεται η στιγμή που το δικό σου κάστρο θα γκρεμιστεί, θα απομονωθείς, θα αλλάξεις χαρακτήρα και θα αναζητήσεις την ηρεμία της ψυχής σου. Θα έρθει η στιγμή που θα βλέπεις όλο τον κόσμο με άλλο μάτι και - όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι - δεν θα μπορούν να σε ξεκλειδώσουν. Δεν θα μπορούν να δουν τα μάτια σου να λάμπουν ξανά όπως παλιά..

 

Θα έχεις φτιάξει έναν δικό σου κόσμο, μακριά από τους ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν, τελικά, είναι το να σε πληγώνουν... 

   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Πρόταση Ομορφιάς