Η μοναξιά... - Art of Life

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η μοναξιά...


 

Η μοναξιά είναι μια λέξη που τρομάζει.. Είναι όμως μια πραγματικότητα που τελικά αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά αρκετοί από εμάς, δεν θέλουν να το παραδεχθούν.

Τι είναι όμως η μοναξιά? Σύμφωνα με την Κλινική Ψυχολόγο κα. Έλσα Μπάρδα, "η μοναξιά είναι μια συναισθηματική κατάσταση, όπου ο άνθρωπος βιώνει έντονο, θλιβερό συναίσθημα κενού, απομόνωσης, που συνοδεύεται από απελπισία, πικρία και ψυχική κούραση, μη αποδοχή των άλλων, έλλειψη αγάπης, εγκατάλειψη".

Δεν είναι λίγες οι φορές που είσαι ανάμεσα σε κόσμο, σε φίλους, αλλά νιώθεις μόνος. Είσαι "υποχρεωμένος" να χαμογελάς με όλα αυτά που σου λένε, όχι γιατί θες, αλλά γιατί πρέπει. Αλλιώς θα σε παρεξηγήσουν, θα σε πουν "ξενέρωτο". Και το βράδυ να γυρίζεις σπίτι κομμάτια και να αναρωτιέσαι πώς άντεξες.... πάλι! Να πηγαίνεις στο γραφείο και να βλέπεις την υποκρισία των συναδέλφων σου για 8 ή και παραπάνω ώρες κάθε μέρα. Κι αν είσαι άνεργος, να βλέπεις τη λύπηση των άλλων στα μάτια τους. Και η μοναξιά σου να μεγαλώνει...

Είναι εύκολο να βγούμε από την μοναξιά? Όταν όλες αυτές οι καταστάσεις είναι κομμάτι της ζωής μας, έχουν γίνει η ρουτίνα μας, θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζεται να δώσουμε μάχη. Κάποιες φορές, αν το καλοσκεφτείς, η μοναξιά έχει σαν "κολλητή" την κατάθλιψη. Είναι κι ένα είδος "χαλαρής" κατάθλιψης. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να μπορέσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά θες στη ζωή σου. Θες μια ζωή να φοράς μια "μάσκα" και να υποκρίνεσαι ενώ νιώθεις ατελείωτη μοναξιά ή μήπως θες να αναζητήσεις κάποια βοήθεια που θα σε βγάλει από αυτή;


Όποιον δρόμο κι αν επιλέξεις, να θυμάσαι ότι θα είναι δύσκολος. Με την μοναξιά νιώθεις "ασφάλεια", σιγουριά. Ξέρεις πώς είναι η ζωή σου και δεν σου αρέσουν οι αλλαγές σε αυτή. Έχεις συμβιβαστεί. Η αναζήτηση για βοήθεια από ένα φίλο ή από έναν ειδικό, μπορεί να αλλάξει το "σκηνικό" σου. Να αλλάξεις συνήθειες, φίλους, γνωστούς. Να λειτουργήσει σαν ανεμοστρόβιλος. 

Σε κάνει να φοβάσαι, ε; Μην σε τρομάζουν οι αλλαγές. Δεν προκαλούν, πάντα, προβλήματα. Η ζωή είναι ένα ρίσκο. Αν δεν τολμήσεις, θα την αφήσεις, απλά, να φεύγει κάνοντας τα ίδια και τα ίδια!


 








 
 
 
 
 
 

"Μπορεί να απογοητευτείς αν αποτύχεις αλλά θα είσαι καταδικασμένος αν δεν προσπαθήσεις", Beverly Sills

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Πρόταση Ομορφιάς